ZSCKR w Sejnach

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

obrazek

5-letnie TECHNIKUM
(dla absolwentów szkoły podstawowej)

2-letnia BRANŻOWA SZKOŁA II stopnia - zaoczna
(dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia)

 

zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych 
nr zawodu: 343404 
branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna 

 



 

Wybierając ten zawód, nauczysz się:

  • fachowo organizować bankiety, przyjęcia w lokalach gastronomicznych, agroturystycznych, pensjonatach,
  • pracy w obiektach zbiorowego żywienia (stołówki, restauracje, bary itp.) na stanowiskach takich jak kelner, bufetowy,
  • pracy w instytucjach zajmujących się: obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności, ochroną konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania,
  • samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Uczeń w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowywany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • ocenianie jakości żywności i jej przechowywanie,
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
  • planowanie i ocena żywienia,
  • organizowanie produkcji gastronomicznej,
  • planowanie i realizacja usług gastronomicznych.

Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Przedmioty zawodowe:

  • wyposażenie techniczne i bhp,
  • język obcy zawodowy,
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,
  • obsługa konsumenta,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • zasady żywienia,
  • planowanie i rachunkowość w gastronomii,
  • zajęcia praktyczne.

Warunki kształcenia w zawodzie

Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych, zajęć praktycznych i praktyk zawodowych w pracowniach:

  • technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków, naczyń i inny sprzęt kuchenny,
  • obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości,
  • planowania żywienia wyposażonej w stanowiska komputerowe z dostępem do internetu z oprogramowaniem do planowania usług gastronomicznych, rozliczania i oceny żywności.