Doskonaliliśmy się w sztuce carvingu
lista wpisów
Aby pokazać uczniom naszej szkoły kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych możliwości, jakie dają owoce i warzywa w sztuce dekoratorskiej, w październiku w ramach projektu "Młodzi - zawodowo kompetentni na rynku pracy - 2. edycja" odbył się kurs carvingu. Uczestniczyło w nim łącznie 20 osób. Młodzież była podzielona na 2 grupy.
Na początku spotkania uczniowie wysłuchali krótkiego wykładu na temat historii carvingu, jego istoty, warsztatu pracy – doboru technik, narzędzi, warzyw i owoców oraz sposobu ich zabezpieczania/przechowywania.
Następnie pod okiem trenera pani Teresy Łapińskiej uczniowie z ogromnym zainteresowaniem i werwą przystąpili do pracy, tworząc swoje dzieła. Rzeźbili w melonie, jabłkach, cukinii, z papryki powstały piękne kwiaty. Swoje prace uwiecznili na zdjęciach.
Zbyszek Doroszko
poniedziałek, 24 października 2022