ZSCKR w Sejnach

Finał konkursu GOTUJ Z KLASĄ już za nami!
lista wpisów

obrazek

Zmagania odbyły się w piątek, 28 marca, w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Patronat nad wydarzeniem, jak co roku, objął kulinarny ambasador Województwa Podlaskiego – Karol Okrasa.

Do finału zakwalifikowało się 14 zespołów z różnych szkół gastronomicznych z całego województwa. Temat przewodni tegorocznej edycji to „Podlaskie inspiracje – ziemniak, król polskiego stołu”. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch dań: przystawki w formie pierogów oraz dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem ziemniaka, miodu i kiszonek.

Naszą szkołę reprezentowały Kamila Uminowicz i Aleksandra Gołkowska z klasy II PTL. Dziewczyny przygotowały otwarte pierogi z sosem grzybowym i palonym masłem oraz autorską wariację na temat sejneńskich soczewiaków podanych w towarzystwie dżemu z boczku, musu z kiszonej czerwonej kapusty i galaretki z kiszonego ogórka.

Rywalizacja była niezwykle zacięta, a poziom – imponująco wysoki. Nasz zespół zdobył WYRÓŻNIENIE, co jest ogromnym sukcesem, zwłaszcza że był to debiut dziewczyn w kulinarnych zmaganiach na tak wysokim szczeblu. Już w czerwcu Kamila i Aleksandra wezmą udział w wyjątkowych warsztatach kulinarnych prowadzonych przez samego Mistrza Karola Okrasę.

Serdecznie gratulujemy i trzymamy kciuki za dalsze kulinarne sukcesy!

GALERIA ZDJĘĆ 

Barbara Szczęsnowicz, Anna Kaźmierczak
piątek, 28 marca 2025