GOTUJ Z KLASĄ – eliminacje szkolne
lista wpisów

6 marca 2025 r. odbyła się VI edycja konkursu „Gotuj z klasą” organizowanego przez Samorząd Województwa Podlaskiego. Koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Konkurs adresowany jest do uczniów klas o profilu gastronomicznym. Temat przewodni tegorocznej edycji to „Podlaskie inspiracje – ziemniak król polskiego stołu”.
Zadaniem młodzieży podczas etapu szkolnego było przygotowanie dwóch dań: przystawki w postaci pierogów i dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem produktów takich jak ziemniaki, miód oraz kiszonki.
W tym roku szkolnym do zmagań kulinarnych stanęły trzy zespoły:
- Krystian Lachowicz i Błażej Motulewicz z klasy III PTL
- Maja Jotejko i Natalia Szafranowska z klasy II PT
- Kamila Uminowicz i Aleksandra Gołkowska z klasy II PTL
Szkolne zmagania oceniał skład sędziowski: pani Iwona Krzyżanowska – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, pani Dorota Tomczyk – dyrektor ZSCKR w Sejnach, pani Anna Miszkiel – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich "MARYCHA" w Posejnelach oraz pan Zbyszek Doroszko – kierownik praktycznej nauki zawodu w ZSCKR w Sejnach. Jury oceniało walory smakowe, estetykę podania, inspirację i związek z lokalną tradycją oraz kulturą charakterystyczną dla naszego regionu, jak również wykorzystanie produktów określonych w temacie przewodnim.
W wydarzeniu uczestniczył pan Bogdan Dyjuk, członek Zarządu Województwa Podlaskiego, który – jak się okazało – jest absolwentem naszej placówki i z sentymentem wspomina szkolne lata.
Zwyciężyła drużyna dziewcząt z klasy II PTL – Kamila i Aleksandra. To one 28 marca będą rywalizowały w finałowym etapie konkursu z 13 innymi zespołami. Poczynania młodych kucharzy będzie obserwował i oceniał, jako jeden z członków jury, szef Karol Okrasa, a nagrodą będzie staż w prestiżowej restauracji pod okiem znanego kucharza.
Barbara Szczęsnowicz, Anna Kaźmierczak
(mentorki uczestników konkursu)
czwartek, 6 marca 2025