Kurs cukierniczy I stopnia
lista wpisów
W dniach 23-24 stycznia w ramach projektu "Młodzi - zawodowo kompetentni na rynku pracy" odbył się kurs cukierniczy I stopnia. Uczestniczyły w nim panie Anna Kaźmierczak i Barbara Szczęsnowicz - nauczycielki prowadzące zajęcia w technikum żywienia i usług gastronomicznych.
W trakcie 2-dniowego spotkania pod czujnym wzrokiem panów Tomasza Korolczuka i Piotra Grycuka powstawały tartaletki z ciasta kruchego, wypełnione musem czekoladowym, wykończone bezą włoską. W międzyczasie pojawiały się ptysie z kruszonką wypełnione musem porzeczkowym. Uwieńczeniem spotkania były torty z musem z białej czekolady z żelką porzeczkową, udekorowane polewą lustrzaną. Dekorację uzupełniały beziki wykonane z bezy szwajcarskiej, z ziemią z białej czekolady oraz decorem z czekolady ze złotym barwnikiem.
Powstawały również inne fantastyczne monoporcje. Najlepiej oddadzą to zdjęcia.
Wpisany przez Eliza Sienkiewicz
poniedziałek, 25 stycznia 2021