Święto Dyni 2020
lista wpisów
Z powodu panujących obostrzeń i kwarantanny wywołanej Covid-19, nie mogliśmy obchodzić, jak co roku, Święta Dyni, na które przygotowywali się uczniowie klasy II BT. Naszej szkoły nie opanował niestety kolor pomarańczowy, nie było też nam dane delektować się smakiem pikantnej i korzennej zupy z tego wybornego warzywa, a szkoda. Ale w zamian tego dzielimy się z Wami przepisem na nią, za zgodą i pozwoleniem koleżanek z kl. II PT, Julii i Mai. Spróbujcie koniecznie!
Krem z dyni
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 2 marchewki
- masło klarowane
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- chleb tostowy
- pestki dyni
- sól i pieprz do smaku
Dla lubiących bardziej pikantne, orientalne smaki smaki - chilli świeże, mleko kokosowe, miąższ i sok z pomarańczy, kolendra świeża.
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki, rozdrabniamy. Całość podsmażamy na maśle klarowanym, żeby nabrało ładnego koloru. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania przeciskamy czosnek przez praskę. Całość rozdrabniamy (miksujemy) blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W wersji orientalnej: zamiast ziemniaków dajemy miąższ i sok z pomarańczy, chilli, a pod koniec mleko kokosowe i kolendrę.
Cieszcie się smakiem tego wytwornego warzywa.
Smacznego!
Z pozdrowieniami wszystkim Pracownikom szkoły i Społeczności Uczniowskiej!
kl. II BT z wychowawczynią - p. Katarzyną Przezwicką