ZSCKR w Sejnach

Szkolny etap konkursu GOTUJ Z KLASĄ
lista wpisów

obrazek

16 lutego odbyły się szkolne eliminacje w ramach V edycji wojewódzkiego konkursu „Gotuj z klasą” organizowanego przez zarząd województwa. Konkurs skierowany jest do uczniów klas o profilu gastronomicznym.

Motywem przewodnim w tej edycji konkursu jest tradycyjna kuchnia polska w podlaskim wydaniu. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch dań: zupy i dania mięsnego. Zgodnie z regulaminem należało wykorzystać produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych oraz bazę produktów lokalnych. Jury oceniało walory smakowe, estetykę podania oraz kreatywność w wykonaniu potraw.

Szkolne zmagania oceniał skład sędziowski: pani Iwona Krzyżanowska - zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, pani Dorota Tomczyk - dyrektor ZSCKR w Sejnach oraz pani Ewa Mazur - kierownik internatu szkolnego.

W tym roku szkolnym do zawodów kulinarnych stanęły dwa duety młodych adeptów sztuki kulinarnej: zespół żeński - Teresa Ogórkis i Julia Sewastynowicz z klasy V PT oraz zespół męski - Krystian Lachowicz i Błażej Motulewicz z klasy II PTL. Walka była bardzo wyrównana, o wygranej dziewcząt zadecydował 1 punkt.

Teresa i Julia 15 marca będą rywalizowały w finałowym etapie konkursu z 13-stoma zespołami. Poczynania młodych kucharzy będzie obserwował i oceniał, jako jeden z członków jury, szef Karol Okrasa. Nagrodą dla zwycięzców jest staż w prestiżowej restauracji pod okiem tego znanego kucharza.

Mentorkami uczestników konkursu są panie Barbara Szczęsnowicz i Anna Kaźmierczak - nauczycielki przedmiotów zawodowych w branży gastronomicznej.

GALERIA ZDJĘĆ

Anna Kaźmierczak
piątek, 16 lutego 2024