ZSCKR w Sejnach

Warsztaty kulinarne STAWIAM NA DRÓB
lista wpisów

obrazek

9 października do naszej szkoły zawitał szef kuchni Marcin Budynek z kolejną edycją spotkań gastronomicznych pt. "Stawiam na drób".

Spotkanie, jak to jest w zwyczaju, rozpoczęło się prelekcją, w której uczestniczyli uczniowie klas I PTB, II PTL, II PT oraz III PTL kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Wykład poprowadził sam szef wraz z panią Judytą Szymkowiak. Omówiono szczegółowo zagadnienia dotyczące rodzaju drobiu, jego wykorzystania kulinarnego, wartości odżywczych, pojawił się również pokaz rozbioru tuszy.

Po teorii przyszedł czas na praktykę – w tej części uczestniczyło 19 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pod czujnym okiem szefów Marcina, Kamila oraz Mateusza powstawały niesamowite potrawy.

Pojawiły się m.in. takie potrawy jak udon z sosem orzechowym i kaczką, tatar z kaczki, sałata z kurczakiem i chrupiącą skórką oraz pieczoną dynią, zupa azjatycka – ramen, risotto z kurczakiem.

Dla wielu uczniów to był debiut, jeśli chodzi o pracę pod czujnym okiem tak wspaniałych kucharzy.

GALERIA ZDJĘĆ

 

Barbara Szczęsnowicz, Anna Kaźmierczak
środa, 9 października 2024