Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem
lista wpisów
20 lutego 2019 r. nasza młodzież z technikum żywienia miała kolejną okazję uczestniczyć w programie informacyjno-szkoleniowym skierowanym do uczniów szkół gastronomicznych. To już 5. edycja spotkań z tematyką jakości mięsa drobiowego. Prelekcję pt. „Stawiam na drób” poprowadził sam szef Marcin Budynek.
Mistrz sztuki kulinarnej przybliżył uczniom temat produkcji i spożycia drobiu w Polsce oraz wyjaśnił, jakie czynniki wpływają na jakość mięsa drobiowego. Podzielił się także z adeptami sztuki kulinarnej „radami od kuchni” dotyczącymi np. uzyskania aromatycznej, chrupiącej skórki w pieczonym kurczaku. Zademonstrował rozbiór tuszy drobiowej. Kacper Pawełko z klasy I PT miał okazję przeprowadzić taki podział pod czujnym okiem mistrza. Pan Marcin Budynek przybliżył młodzieży zagadnienia z zakresu zamrażania i rozmrażania drobiu oraz doboru przypraw.
Pani Judyta Szymkowiak zajęła się tematem wartości odżywczych mięsa drobiowego. Wyjaśniła, dlaczego warto jeść drób oraz odpowiedziała na nurtujące wszystkich pytanie „Co z tym cholesterolem?”.
Po części teoretycznej 16 młodych kucharzy miało możliwość gotowania pod okiem mistrza Marcina Budynka oraz szefów Kamila Babkowskiego i Angelo Colombo, przygotowując potrawy z drobiu. W warsztatach wzięli udział uczniowie klas I, II i IV PT.
Pomysłodawcą i koordynatorem projektu był Związek Polskie Mięso przy współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka.
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz
środa, 20 lutego 2019