Warsztaty z szefem Karolem Okrasą
lista wpisów
22 marca nasi uczniowie – Julia Sewastynowicz (V PT) i Błażej Motulewicz (II PTL) – wzięli udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził sam mistrz Karol Okrasa.
Tegoroczne seminarium odbyło się pod hasłem „Wędzenie – tradycyjny smak podlaskiej kuchni we współczesnym menu”. Została również poruszona tematyka sporządzania idealnego sosu, co – jak się okazało – sprawiło największą trudność podczas zmagań w finale konkursu "Gotuj z klasą". Podczas panelu dyskusyjnego młodzież miała okazję zadawać pytania. Uczniowie otrzymali też wiele cennych wskazówek dotyczących pracy w gastronomii oraz ścieżki rozwojowej kucharza.
Największą frajdą było wspólne gotowanie pod czujnym okiem szefa Karola. Młodzież przygotowała polędwicę z sarny, bliny ziemniaczane z gryką oraz autorskie sosy na bazie ciemnego wywaru i soku z rokitnika.
Barbara Szczęsnowicz
piątek, 22 marca 2024