ZSCKR w Sejnach

Zajęcia laboratoryjne w PUZ w Suwałkach
lista wpisów

obrazek

11 kwietnia uczniowie klas I PTB i II PTL kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Państwową Uczelnię Zawodową w Suwałkach. Celem wizyty był udział w cyklu zajęć laboratoryjnych, które umożliwiły młodzieży praktyczne poznanie zagadnień związanych z ich przyszłym zawodem.

Tematyka warsztatów obejmowała:

  • ocenę stanu odżywienia, w tym analizę składu ciała z wykorzystaniem nowoczesnego analizatora,
  • ocenę jakości produktów spożywczych,
  • oznaczanie wartości kalorycznej produktów,
  • podstawy mikrobiologii.

Zajęcia okazały się niezwykle ciekawe i inspirujące. Uczniowie nie tylko poszerzyli swoją wiedzę teoretyczną, ale także zdobyli cenne doświadczenie praktyczne. Mieli okazję przekonać się, że wiedza zdobywana w szkole – nawet z przedmiotów, które czasem wydają się mało przydatne – znajduje realne i interesujące zastosowanie.

Wierzymy, że tego typu doświadczenia pomogą naszym uczniom lepiej zrozumieć sens nauki oraz rozwiną ich motywację do dalszego pogłębiania wiedzy.

Serdecznie dziękujemy pracownikom naukowym Państwowej Uczelni Zawodowej w Suwałkach za zaangażowanie i ciepłe przyjęcie naszych uczniów. Liczymy na kontynuację współpracy i kolejne inspirujące spotkania.

GALERIA ZDJĘĆ

Aneta Kisiel
piątek, 11 kwietnia 2025