KUCHARZ
3-letnia BRANŻOWA SZKOŁA I stopnia
dla absolwentów szkoły podstawowej
zawód: kucharz
nr zawodu: 512001
branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna
Jako absolwent tej szkoły znajdziesz pracę w stołówkach, barach, restauracjach. Będziesz mógł także samodzielnie prowadzić działalność gastronomiczną.
Kształcąc się w zawodzie kucharza, przygotujesz się do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywanie żywności,
- sporządzanie potraw i napojów,
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Warunki kształcenia w zawodzie
Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych i praktycznych w nowocześnie wyposażonych pracowniach:
- technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków, naczyń i inny sprzęt kuchenny oraz stanowisko do ekspedycji potraw,
- obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości.
Sposób uzyskania dodatkowych kwalifikacji
Absolwent, po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, może kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II stopnia, przystępując do kolejnego egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, dzięki czemu uzyska dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych. Dodatkowo absolwent Branżowej Szkoły II stopnia jest uprawniony do przystąpienia do egzaminu maturalnego.