ZSCKR w Sejnach

Z Sejn do Hiszpanii, aby podnieść kwalifikacje

 

Z SEJN DO HISZPANII, ABY PODNIEŚĆ KWALIFIKACJE

 

Projekt finansowany w ramach projektu systemowego „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”
ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

 

Dokumenty Europass - Mobilność wręczone! (27.09.2019)

Warsztaty dla uczniów klasy VIII (26.09.2019)

Upowszechnianie efektów projektu podczas XI Dożynek Powiatowych (15.09.2019)

Zakończyła się druga mobilność (06.05.2019)

Rekrutacja do II mobilności (02.10.2018)

Piknik rodzinny (17.06.2018) 

Pierwsza mobilność zrealizowana! (04.06.2018)

Wyjazd na staż do Hiszpanii (07.05.2018)

Wizyta przygotowawcza (15.04.2018)

Kurs języka angielskiego

 


piątek, 3 listopada 2017

 

Rozpoczynamy rekrutację do projektu
"Z Sejn do Hiszpanii, aby podnieść kwalifikacje"

 

Uczniowie klas II, III i IV Technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zainteresowani udziałem w projekcie mogą zgłaszać się do koordynatora projektu p. Anety Kisiel (sala nr 4 w głównym budynku szkoły).

Warunkiem przystąpienia do procesu rekrutacji jest zapoznanie się z Regulaminem uczestnictwa w projekcie oraz wypełnienie dokumentów:

  • formularza zgłoszeniowego,
  • deklaracji uczestnictwa w projekcie,
  • oświadczenia rodzica / prawnego opiekuna uczestnika / uczestniczki projektu.

Dokumenty można pobrać ze szkolnej witryny internetowej bądź odebrać od koordynatora projektu (sala nr 4 w głównym budynku szkoły).

Zapraszamy do udziału w projekcie!

 


poniedziałek, 2 października 2017

 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach

realizuje projekt

"Z Sejn do Hiszpanii, aby podnieść kwalifikacje"

 

Projekt finansowany w ramach projektu systemowego „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”
ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

 

Cele projektu:

1. Wzrost wiedzy uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na temat kuchni śródziemnomorskiej o 40% w latach 2018/19.

  • Poznanie procesów technologicznych w produkcji potraw charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej.
  • Rozwinięcie umiejętności w zakresie obróbki technologicznej ryb i owoców morza.
  • Nabycie umiejętności stosowania surowców i dodatków typowych dla kuchni śródziemnomorskiej.
  • Poznanie wymagań europejskiego rynku pracy i jego struktury.

2. Podniesienie kompetencji językowych uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w zakresie specjalistycznego słownictwa zawodowego o 40% w latach 2018/19.

  • Udoskonalenie umiejętności posługiwania się językiem angielskim zawodowym.
  • Poznanie podstawowego zasobu słów niezbędnych do komunikacji i związanych z branżą gastronomiczną w języku hiszpańskim.
  • Rozwinięcie umiejętności funkcjonowania w odmiennej kulturze.
  • Poznanie przez uczniów kultury i zwyczajów hiszpańskich, zwłaszcza regionu Granady.
     

Grupę docelową projektu stanowią uczniowie Technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Rekrutacją zostaną objęci uczniowie klas II, III i IV roku szkolnego 2017/2018 i 2018/2019. W procesie rekrutacji zostaną wyłonione 2 grupy uczestników i uczestniczek (2 x 15 uczniów). Ponadto zostanie wybranych po 4 uczniów wpisanych na listy rezerwowe.

 

Dofinansowanie projektu z UE: 338 611,48 PLN

 

Projekt realizowany będzie w okresie 02.10.2017 r. - 01.10.2019 r.