TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
5-letnie TECHNIKUM
(dla absolwentów szkoły podstawowej)
2-letnia BRANŻOWA SZKOŁA II stopnia - zaoczna
(dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia)
zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
nr zawodu: 343404
branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna
Wybierając ten zawód, nauczysz się:
- fachowo organizować bankiety, przyjęcia w lokalach gastronomicznych, agroturystycznych, pensjonatach,
- pracy w obiektach zbiorowego żywienia (stołówki, restauracje, bary itp.) na stanowiskach takich jak kelner, bufetowy,
- pracy w instytucjach zajmujących się: obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności, ochroną konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania,
- samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Uczeń w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowywany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- ocenianie jakości żywności i jej przechowywanie,
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie i ocena żywienia,
- organizowanie produkcji gastronomicznej,
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty zawodowe:
- wyposażenie techniczne i bhp,
- język obcy zawodowy,
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,
- obsługa konsumenta,
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- zasady żywienia,
- planowanie i rachunkowość w gastronomii,
- zajęcia praktyczne.
Warunki kształcenia w zawodzie
Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych, zajęć praktycznych i praktyk zawodowych w pracowniach:
- technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków, naczyń i inny sprzęt kuchenny,
- obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości,
- planowania żywienia wyposażonej w stanowiska komputerowe z dostępem do internetu z oprogramowaniem do planowania usług gastronomicznych, rozliczania i oceny żywności.