Bitwa na drobiowe smaki 3
lista wpisów
Bitwa na drobiowe smaki 3 to ogólnopolski konkurs kulinarny adresowany do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Zmagania przebiegają 2-etapowo – w 12 regionach kraju przeprowadzane są eliminacje regionalne, zaś zwieńczeniem etapów regionalnych jest wielki finał ogólnopolski.
Głównym bohaterem konkursu jest kurczak – i został nim nieprzypadkowo, ponieważ organizatorem kulinarnej rywalizacji jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Honorowy Patronat objęły Ministerstwo Edukacji i Nauki, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska. Konkurs został opatrzony znakiem Polska Smakuje.
Etap regionalny miał miejsce w dniach 15-16 listopada w Warszawie. Polegał na samodzielnym przygotowaniu potraw, tj. zupy oraz dania głównego. Zespoły pracowały pod presją czasu (2 h), pod czujnym okiem głównego jurora Łukasza Konika. Młodzież biorąca udział w konkursie miała też okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków nt. zdrowej diety, roli mięsa drobiowego w codziennym menu oraz dotyczących go mitów.
Przedstawiciele naszej szkoły w tym roku wystartowali w konkursie jako debiutanci. Do zmagań regionalnych zakwalifikowały się dwa zespoły: Błażej Motulewicz i Krystian Lachowicz z kl. II PTL przygotowani przez p. Annę Kaźmierczak oraz Julia Bykowska i Joanna Janculewicz z kl. IV PT przygotowane przez p. Barbarę Szczęsnowicz.
Dziewczęta zakwalifikowały się do drugiego dnia zmagań. Ich zadaniem było sporządzenie dania konkursowego z produktów zaproponowanych przez szefa kuchni: kalarepy, gruszki konferencji, pumpernikla, żółtego sera, gotowanej białej fasoli, grzybów shimeji oraz elementów mięsa drobiowego.
Finalnie Julia i Joanna zajęły 3. miejsce w regionie. Gratulujemy!
Anna Kaźmierczak, Barbara Szczęsnowicz
czwartek, 16 listopada 2023