Dzień chleba na zakwasie
lista wpisów
17 października w naszej szkole był obchodzony, jak co roku, „Dzień chleba na zakwasie”. W tym dniu młodzież ucząca się w bloku żywienia zwróciła uwagę na prozdrowotną stronę chleba i tradycje wypieku pieczywa w domach. Punktem kulminacyjnym był poczęstunek przygotowany na dolnym korytarzu w budynku szkoły.
Na wiejskim stole znalazły się wyroby wykonane przez uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz przetwory przyniesione z domowych spiżarni. Największym zainteresowaniem cieszyły się chleby wypiekane tradycyjnie, pasty z pomidorów oraz z czerwonej soczewicy, domowy ser twarogowy, miód z własnej pasieki, masło koperkowe, dżem różany, marynata z cukinii.
W tym dniu gościliśmy młodzież klasy VIII Szkoły Podstawowej w Sejnach pod opieką doradcy zawodowego p. Bogusława Sojki. Po zapoznaniu się z ofertą nasi goście mieli okazję spróbować smakołyków przygotowanych przez uczniów bloku żywienia. Wzięli też udział w prelekcji na temat przemysłowego wypieku chleba oraz narzędzi służących do wyrobu i wypieku pieczywa. Prezentację oraz wykład poprowadziły uczennice klasy II PT - Magda i Patrycja.
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz, Anna Kaźmierczak
czwartek, 17 października 2019