Dzień chleba na zakwasie
lista wpisów
Nawiązując do obchodzonego w październiku Światowego Dnia Chleba (16 października), w naszej szkole świętowaliśmy Dzień chleba na zakwasie (26 października). Zwyczaj ten kultywujemy od lat.
W naszej tradycji chleb pojawia się na stołach w wielu odsłonach. Historia wypieku sięga starożytności, a jego popularność nie słabnie. Któż sobie odmówi chrupiącej, świeżej kromki chleba z masłem - smakuje niczym najlepszy delikates.
Uczniowie naszej szkoły promują tradycyjny domowy wypiek chleba na zakwasie. Zastanawiacie się, dlaczego warto go zjadać? Chleb na zakwasie zawiera więcej właściwości zdrowotnych od innego pieczywa. Jest on doskonałym źródłem wapnia, cynku, błonnika oraz witamin z grupy B.
Podczas tegorocznych obchodów święta chleba odwiedzili nas uczniowie klasy ósmej ze Szkoły Podstawowej w Sejnach. Na początku Dominika przedstawiła im historię oraz ciekawostki dotyczące wypieku. Kolejnym punktem była degustacja chleba oraz różnych dodatków do pieczywa. Podczas wizyty młodzież miała również okazję zwiedzić warsztaty szkolne i zapoznać się bliżej z kształceniem zawodowym.
Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli nas w tym działaniu i obdarowali chlebem oraz innymi smakołykami (przetwory słodkie i wytrawne, pasty do pieczywa). Bez Was ten dzień by się nie odbył!
Barbara Szczęsnowicz
środa, 26 października 2022