ZSCKR w Sejnach

Dzień Chleba na Zakwasie
lista wpisów

obrazek

20 listopada w naszej szkole świętowaliśmy Dzień Chleba na Zakwasie. Uczniowie naszej szkoły od lat promują tradycyjny domowy wypiek chleba.

W naszej tradycji chleb pojawia się na stołach w wielu odsłonach. Wyróżniamy następujące rodzaje pieczywa:

  • pszenne - wypiekane z mąki pszennej, takie jak chleb, bułki, kajzerki czy półcukiernicze, np. chałka,
  • żytnie - pieczywo tradycyjne wypiekane na zakwasie z mąki żytniej jasnej lub ciemnej, np. chleb razowy czy pełnoziarnisty,
  • mieszane - wypiekane z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem drożdży lub zakwasu.

Podczas tegorocznych obchodów święta chleba odwiedzili nas uczniowie klasy ósmej ze Szkoły Podstawowej w Sejnach. Mieli oni okazję skosztować tradycyjnego pieczywa oraz dodatków do niego. Na stole pojawiły się takie pyszności jak dżemy, sery twarogowe w różnych odsłonach, sery podpuszczkowe, domowe masło, pasty do smarowania pieczywa, np. smalec wegański czy humus. Można było spróbować też domowych przetworów - sałatek, korniszonów, buraczków konserwowych, papryki marynowanej. Nie zabrakło również słodkości przygotowanych przez naszych uczniów - ciast i ciasteczek.

Po poczęstunku nasi goście uczestniczyli w krótkim wykładzie nt. tradycji wypieku chleba przygotowanym przez uczennice klasy IV PT.

Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli nas w tym działaniu i obdarowali chlebem oraz innymi smakołykami (przetwory słodkie i wytrawne, pasty do pieczywa). Bez Was ten dzień by się nie odbył!

Nad całością wydarzenia opiekę sprawowały panie Anna Kaźmierczak i Barbara Szczęsnowicz oraz uczennice z klasy IV PT.

GALERIA ZDJĘĆ

Anna Kaźmierczak, Barbara Szczęsnowicz
poniedziałek, 20 listopada 2023