ZSCKR w Sejnach

Dzień Chleba na Zakwasie
lista wpisów

obrazek

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. To dobry moment na docenienie wypieku, który jest podstawowym posiłkiem człowieka od wielu lat. My obchodziliśmy to święto 29 października jako Dzień Chleba na ZakwasieW tym roku szkolnym nauczyciele bloku żywienia zaproponowali formę konkursu na najciekawsze stoisko.

Do komisji konkursowej zaproszono następujące osoby: p. dyrektor Dorotę Tomczyk, kierownika praktycznej nauki zawodu p. Zbyszka Doroszkę, psychologa szkolnego p. Dianę Wiżlańską-Sławińską oraz przewodniczącego SU - Mateusza Gawinowicza. Jury, oceniając przygotowane stoiska, brało pod uwagę m.in. aranżację i estetykę, różnorodność użytych produktów, kreatywność, pracochłonność, smakowitość potraw, powiązanie z lokalnymi produktami.

Do zmagań konkursowych stanęły klasy bloku żywienia: I PTB, II PT, II PTL, III PTL i IV PTL. Każdy zespół oryginalnie udekorował swoje stoisko oraz przygotował rozmaite pyszności. Wśród nich znalazły się dżemy, sery twarogowe w różnych odsłonach, sery podpuszczkowe, domowe masło, wędliny, pasty do smarowania pieczywa (np. smalec, humus, pasta z soczewicy, z groszku). Na stołach zagościły również domowe przetwory - korniszony, buraczki konserwowe, rzodkiewka marynowana, grzyby. Nie zabrakło słodkości - można było spróbować ciasta drożdżowego czy marchewkowego. Oczywiście główną rolę odegrał chleb w różnych wersjach, był nawet bezglutenowy.

Komisja konkursowa miała trudny orzech do zgryzienia. Młodzież przygotowała się fenomenalnie, zadziwiając jury i organizatorów. Ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się na najbliższym apelu.

Nad całością wydarzenia opiekę sprawowały panie: Anna Kaźmierczak, Barbara Szczęsnowicz i Iwona Rapczyńska.

Dziękujemy wszystkim za pozytywny udział w konkursie.

GALERIA ZDJĘĆ

Anna Kaźmierczak, Barbara Szczęsnowicz
wtorek, 29 października 2024