Dzień Dyni
lista wpisów
We wtorek 7 listopada 2023 r. obchodziliśmy w szkole Dzień Dyni zorganizowany przez kl. I aBT wraz z wychowawcą.
Wszyscy mieli okazję spróbować smakołyków z tym warzywem, które jest niezwykle wszechstronne w zastosowaniu oraz bogate w witaminy i minerały, w tym cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę (witamina B3) i kwas foliowy (witamina B9). Zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczna. Szczególnie cenne są duże ilości cynku, który jest bardzo ważny w diecie, a występuje także w pestkach.
Rozsmakowywaliśmy się w ciastach o smakach korzennych, sokach, pysznym chlebku dyniowym, a najbardziej smakowała - oczekiwana przez wszystkich - pikantna, rozgrzewająca i pyszna zupa dyniowa, która powstała dzięki uprzejmości pani Iwony Rapczyńskiej i starszych koleżanek z klasy V PT. Dziewczyny spisały się na medal - bardzo dziękujemy za pomoc.
Mamy nadzieję, że nie tylko nam tak bardzo smakowało, bo chętnych do kosztowania pyszności było wielu.
wtorek, 7 listopada 2023
Robert Przezwicki