ZSCKR w Sejnach

GOTUJ Z KLASĄ - etap szkolny
lista wpisów

obrazek

6 marca 2023 r. odbyła się czwarta edycja konkursu „Gotuj z klasą”, który jest organizowany przez samorząd województwa. Konkurs skierowany jest do uczniów klas o profilu gastronomicznym.

Zadaniem młodzieży było przygotowanie dwóch dań: zupy i dania mięsnego. Zgodnie z regulaminem należało wykorzystać produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych oraz bazę produktów lokalnych. Jury oceniało walory smakowe, estetykę podania, jak również kreatywne podejście w wykonaniu potraw.

Szkolne zmagania oceniał skład sędziowski: pani Dorota Tomczyk - dyrektor ZSCKR, pan Zbyszek Doroszko - kierownik praktycznej nauki zawodu, pan Paweł Wnukowski - radny sejmiku województwa oraz pani Jadwiga Zabielska - dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku.

W tym roku szkolnym do zawodów kulinarnych stanęły dwa duety młodych adeptów sztuki kulinarnej: Patrycja Pawłowska i Martyna Marszał z klasy 4 PT oraz Hanna Nowalska i Izabela Czeropska z klasy 2 PTL. Walka była bardzo wyrównana, o wygranej Patrycji i Martyny zadecydowała minimalna ilość punktów. Dziewczęta 24 marca będą reprezentowały szkołę w finałowym etapie konkursu. Poczynania młodych kucharzy będzie obserwował i oceniał, jako jeden z członków jury, szef Karol Okrasa.

Mentorkami konkursu były Barbara szczęsnowicz i Anna Kaźmierczak.

GALERIA ZDJĘĆ

Barbara Szczęsnowicz
poniedziałek, 6 marca 2023