Zawodowe szlify w Granadzie
lista wpisów
No i stało się! Po intensywnej fazie przygotowawczej kolejna grupa naszych uczniów wyjechała do Hiszpanii, aby odbyć staż zawodowy. Właśnie minął półmetek ich 3-tygodniowego pobytu w Granadzie. Wyjazd został zorganizowany w ramach projektu dofinansowanego z programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, Akcja 1. Mobilność edukacyjna.
Podczas stażu w hiszpańskich restauracjach dziewczęta z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych poznają tajniki tamtejszej kuchni. Uczą się sporządzać tradycyjne potrawy takie jak tapas, croquetas, paella, tortilla de patatas. Doskonalą też swoje umiejętności w zakresie obróbki owoców morza oraz dekorują potrawy m.in. z wykorzystaniem jadalnych kwiatów.
Chłopaki i Patrycja z branży mechanicznej odbywają praktykę w warsztatach specjalizujących się w obsłudze i naprawie pojazdów samochodowych oraz rolniczych. Obróbka mechaniczna, spawanie, wymiana płynów eksploatacyjnych, montaż i demontaż części czy naprawa silników to dla nich chleb powszedni.
Jednak nie samym chlebem człowiek żyje. Poza odbywaniem stażu uczestnicy projektu realizują także program kulturowy. Zwiedzając Granadę z przewodnikiem, poznają jej historię i hiszpańskie zwyczaje. Uczą się też języka hiszpańskiego, a w weekendy mają okazję poznać inne zakątki Andaluzji. Opalali się już na plaży w Torrenueva Costa, a w planie mają jeszcze zwiedzanie Malagi - miejsca narodzin Pabla Picassa i Antonio Banderasa. Wybierają się także na spektakl flamenco - wywodzące się z Andaluzji zjawisko kulturowe, na które składają się muzyka, śpiew, taniec, strój i zachowania.
Słynne hiszpańskie przysłowie mówi: "kto nie widział Granady, ten nic nie widział" i nie sposób odmówić mu słuszności. Jednak wśród naszych uczniów wciąż przybywa osób, które mogą pochwalić się tym, że zdobywały tam swoje pierwsze szlify zawodowe.
Aneta Kisiel
czwartek, 23 marca 2023