ZSCKR w Sejnach

Julka na podium
lista wpisów

obrazek

Z radością informujemy o sukcesie naszej uczennicy w ogólnopolskim konkursie pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni" ogłoszonym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Julia Sewastynowicz z klasy II PT zajęła II miejsce wśród ponad 500 uczestników z całej Polski! Miejsce na podium wywalczyła, przesyłając przepis i zdjęcie aromatycznej konfitury dyniowej z kandyzowaną skórką pomarańczową. Serdecznie gratulujemy Julii, a wszystkich zachęcamy do wypróbowania jej przepisu.

 

Aromatyczna konfitura dyniowa z kandyzowaną skórką pomarańczową

Składniki:

  • 500 g dyni (obranej ze skórki i pozbawionej gniazd nasiennych)
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
    100 gram cukru + 1 szklanka cukru do kandyzowania skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Dynię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem i miodem. Zostawić na 2-3 godziny do wypuszczenia soku.

Pomarańcze umyć, a następnie zalać wrzątkiem. Obrać ze skórki (skórek nie wyrzucać). Pomarańcze pozbawić białych osłonek oraz pestek. Pokroić w kostkę i dołożyć do dyni. Z cytryną postąpić podobnie jak z pomarańczą, nie pozostawiając skórki.

Dodać przyprawy wedle uznania. Wszystkie składniki wymieszać i gotować na małym ogniu bez pokrywki około 45-60 minut, do odparowania soku. Konfiturę, w zależności od preferencji, można zblendować na gładką masę. Można ją jeszcze doprawić gałką muszkatołową i cynamonem.

Kandyzowanie skórki pomarańczowej

Obierki z pomarańczy oczyścić bardzo dokładnie z białej skórki, ponieważ może ona spowodować gorzki smak. Pokroić w bardzo drobną kostkę (około 5mm lub mniej), zalać wrzącą wodą i gotować 5-8 minut. Odcedzić.

W garnuszku lub na małej patelni wymieszać cukier z wodą, dodać przygotowane wcześniej skórki z pomarańczy i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, często mieszając około 45 minut (powinny być półprzeźroczyste).

Skórki przełożyć łyżką do gotowej konfitury (same skórki, pozostały syrop zostawić). Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze około 5 minut.

Przelać konfiturę do sterylnych słoików i dokładnie zakręcić.

Słoiczki z gotową konfiturą włożyć do garnka wyłożonego ściereczką. Uzupełnić wodą (temperatura wody powinna być podobna do temperatury słoiczków) do 3/4 wysokości. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 min. Słoiczki wyjąć i ułożyć na suchej ściereczce do góry dnem.

Smacznego :)

Więcej informacji o konkursie