Konkurs POLSKIE ZIOŁA W KUCHNI
lista wpisów
21 maja 2024 r. w ZSCKR w Oleszycach odbył się finał konkursu SLOW FOOD 2024 - Polskie zioła w kuchni.
Zawody przebiegały w dwóch etapach. Pierwszym krokiem było przygotowanie dania i przesłanie do organizatora dokumentacji fotograficznej składającej się z 3 zdjęć, które przedstawiały proces powstawania dania wraz z widocznymi uczestnikami konkursu, gotową potrawę oraz uczestników konkursu z gotową potrawą. Zadaniem uczestników było sporządzenie zdrowego i atrakcyjnego smakowo dania, które składać się musiało z mięsa drobiowego, dodatku skrobiowego i warzywnego oraz głównego bohatera konkursu czyli ziół.
Jury w składzie:
- Elżbieta Górniak – właścicielka restauracji „Kwarc” w Suścu,
- Wiktor Górniak – właściciel restauracji „Kwarc” w Suścu,
- Marta Skiba – nauczyciel zawodu,
- Marta Zawitkowska – nauczyciel zawodu,
- Beata Kuczek-Niechaj – nauczyciel zawodu,
- Grzegorz Kropop – przedstawiciel firmy De Heus – głównego sponsora konkursu
dokonując wyboru, wzięło pod uwagę następujące kryteria:
- zgodność z tematyką konkursu,
- zdrowotność i odżywczość dania,
- ocena wizualna potrawy,
- oryginalność i pomysłowość,
- nietypowe zastosowanie polskich ziół w kuchni,
- wykorzystanie różnych technik kulinarnych,
- wygląd i dekoracja potrawy.
Naszą szkołę reprezentowały Julia Bykowska i Joanna Janculewicz z klasy IV PT, które przygotowywały się do rywalizacji pod czujnym okiem pani Barbary Szczęsnowicz. Dziewczęta przygotowały roladę z kurczaka z musem - zieloną kołderką, sosem rokitnikowym, pommes soufflées oraz marynowaną kalarepą z zielonym ziołowym majonezem.
Jak przyznali członkowie jury, wybór zwycięzców przy tak wysokim poziomie rywalizacji okazał się szczególnie trudnym zadaniem. Ostatecznie nasze uczennice wywalczyły III miejsce. Gratulujemy im kolejnego sukcesu!!!
Barbara Szczęsnowicz
wtorek, 21 maja 2024