ZSCKR w Sejnach

Warsztaty kulinarne - kuchnia molekularna
lista wpisów

obrazek

W dniach 14-15 maja uczniowie kształcący się w technikum żywienia i usług gastronomicznych brali udział w warsztatach poświęconych kuchni molekularnej. Spotkanie to odbyło się w ramach projektu „Młodzi – zawodowo kompetentni na rynku pracy – 2. edycja”. Zajęcia prowadzone były pod okiem szefów ze studnia kulinarnego „Zmokła kura” w Białymstoku - Piotra Grycuka i i Radosława Sorko.

W części teoretycznej uczniowie poznali krótką historię kuchni molekularnej, dowiedzieli się o kreatywnych możliwościach wykorzystania podstawowych produktów używanych w tej dziedzinie gastronomii oraz o technikach obróbki termicznej.

W części praktycznej młodzież sporządzała tatara wołowego z kawiorem z buraka i pudrem rozmarynowym, chłodnik z pomidorów i cukinii z pianką kokosową z pudrem z oliwek oraz miała możliwość wykonać dekonstrukcję szarlotki. To kolejne spotkanie, na którym uczniowie mieli możliwość nabywania nowych umiejętności.

GALERIA ZDJĘĆ

Patrycja Aksinowicz II PT
czwartek, 26 maja 2022