Kulinarne zawody GOTUJ Z KLASĄ
lista wpisów
16 marca odbyły się szkolne eliminacje w trzeciej edycji konkursu „Gotuj z klasą”. Organizatorem kulinarnych zmagań jest Województwo Podlaskie.
Zadaniem młodzieży było przygotowanie trzech dań: zupa/przystawka, danie główne - babka ziemniaczana oraz deser. Jury oceniało walory smakowe, estetykę podania oraz najważniejsze - dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazy produktów lokalnych prowadzonych przez Samorząd Województwa Podlaskiego.
Do rywalizacji stanęły trzy zespoły: Julia Bykowska i Zuzanna Nalewajek z klasy II PT, Beata Aleksa i Izabela Czeropska z klasy I PTL oraz Patrycja Pawłowska i Martyna Sankowska z klasy III PT. Walka była bardzo wyrównana, o wygranej zadecydowała minimalna ilość punktów. Jednak zwyciężyć mogła tylko jedna drużyna. Podczas finału w Białymstoku naszą szkołę będą reprezentować Julia i Zuzanna. Już 25 marca będziemy trzymać za nie kciuki. Warto wspomnieć, że poczynania młodych adeptów sztuki kulinarnej podczas finałowej rozgrywki będzie obserwował szef Karol Okrasa.
Anna Kaźmierczak
środa, 16 marca 2022