Kurs carvingu
lista wpisów
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu i znana w krajach azjatyckich już od bardzo dawna. Współcześnie stała się bardzo popularna także w innych częściach świata.
Aby pokazać uczniom naszej szkoły kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych możliwości, jakie dają owoce i warzywa w sztuce dekoratorskiej, w dniach 21-23 października 2020 r. w ramach projektu "Młodzi - zawodowo kompetentni na rynku pracy" zorganizowaliśmy kurs carvingu.
Dziesięcioro uczniów w czasie zajęć zapoznało się m. in. z historią sztuki carvingu, typami, rodzajami, sposobami używania i konserwacji narzędzi do carvingu, sposobami zabezpieczania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac.
Pod okiem pana Tomasza Szpalka z firmy NEXTLINE młodzież poznawała tajniki rzeźbienia motywów kwiatowych w owocach i warzywach oraz tworzenia dekoracji poprzez łączenie pojedynczych rzeźb w kompozycje.
Wpisany przez Eliza Sienkiewicz
środa, 28 października 2020