Przygotowania do egzaminu zawodowego
lista wpisów
Klasa III PT (technik żywienia i usług gastronomicznych) pod koniec roku szkolnego będzie zdawała pierwszą kwalifikację zawodową. Już teraz podczas zajęć praktycznych uczniowie szkolą się z przygotowywania potraw według arkuszy z lat ubiegłych. Trzy grupy ćwiczeniowe pod okiem pań Iwony Rapczyńskiej, Małgorzaty Krajewskiej i Anny Kaźmierczak odbyły pierwsze „próbne” egzaminy zawodowe.
Krokiety z pieczarkami, dip ogórkowy i kisiel czekoladowy (zestaw I) oraz krokiety z kaszą gryczaną, sos pieczarkowy i kisiel pomarańczowo-marchwiowy (zestaw II) – to dania, które przyszli kucharze musieli przygotować w porcjach dla 2 osób w ciągu dwóch godzin. Nie było łatwo, ale są na dobrej drodze. Do czerwca jest jeszcze trochę czasu!
Marta Wichert – nauczyciel wspomagający
poniedziałek, 29 listopada 2021