Seminarium w Warszawie
lista wpisów
W dniach 16-18 października 2018 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w seminarium zorganizowanym przez Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Warszawie.
Spotkanie odbywało się pod hasłem "Polska wołowina wraca na stoły". Podczas seminarium omówione zostały następujące zagadnienia:
- Rynek wołowiny w Polsce, UE i na świecie - tendencje i perspektywy; standardy produkcji dobrej jakości wołowiny,
- Jak rozwijać siebie i budować dobro społeczne,
- Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa czerwonego i jego znaczenie w diecie człowieka,
- Produkty regionalne i tradycyjne - promocja i sprzedaż; programy i systemy jakości żywności, rolniczy handel detaliczny,
- "Creating Enterpreneurs in Food (CEF)" - program edukacyjny Erasmus+ przygotowujący młodych przedsiębiorców do prowadzenia biznesu związanego z żywnością,
- Jak wyżywić ludzkość w przyszłości czyli współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie żywności - osiągnięcia i wyzwania,
- Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej - stan obecny i kierunki przemian.
Odbyły się też zajęcia warsztatowe na temat "Wołowina w handlu, gastronomii i kuchni".
W czasie wolnym uczestnicy seminarium mieli możliwość zwiedzić w Warszawie m.in. Muzeum Narodowe, Giełdę Papierów Wartościowych, Stare Miasto, Katedrę św. Jana.
Wpisany przez Krzysztof Stefański
piątek, 19 października 2018