Torty angielskie naszych uczennic
lista wpisów
Niektórzy chętnie spędzają czas w szkole nawet w dni wolne od nauki. Nieprawdopodobne? A jednak możliwe! Zajęcia koła cukierniczego znanego w naszej szkole pod nazwą Krainy Słodkości odbywają się przeważnie w soboty. Pełni zapału uczestnicy spotykają się, by poznawać tajniki cukiernictwa.
W czasie ferii zimowych szóstka dziewcząt i ich mentorka p. Barbara Szczęsnowicz odwiedziły szkolne mury, by tym razem przygotować torty angielskie. Każdy z tortów był wykonywany innym sposobem. Do jednego dziewczyny użyły lukru plastycznego, do innego rurek, nie zabrakło też plastycznej czekolady. Nasze artystki w pocie czoła tworzyły cukrowe cuda, które niestety możemy podziwiać już tylko na zdjęciach :)
Tort m&m - Magdalena Gilewska (IV PT) i Justyna Ciesielska (III PT)
Tort Świnki - Daiva Suszczewicz (IV PT) i Paulina Sosnowska (IV PT)
Biały tort z czekoladowymi różami - Kinga Januszewicz (I PT) i Martyna Misiukanis (I PT)
Poniżej podajemy przepisy na masy wykorzystane w wykonanych tortach.
Ganache
- 400g śmietanki 30%
- 150g czekolady
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i zdejmujemy z palnika. Śmietanki NIE MOŻNA doprowadzić do zagotowania. Pozostawiamy do schłodzenia przez całą noc. Po schłodzeniu miksujemy do uzyskania puszystej masy. Przygotowanym kremem przekładamy tort lub ciasto.
Czekolada plastyczna
- 200g czekolady
- 70-75g miodu płynnego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miód i mieszać do połączenia się składników. Wylać na papier i zostawić na 2-5 godzin. Po tym czasie zdjąć z papieru i zagnieść, ogrzewając w dłoniach, aż czekolada stanie się plastyczna. Z czekolady można robić różne wzorki, figurki itp. (źródło: ciastozercy.pl)
Lukier plastyczny
- 50ml gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki glukozy
- ok. 800g cukru pudru
Do szklanki wlewamy 50ml gorącej wody. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy trochę cukru pudru (ok. 3 szklanki) i wlewamy żelatynę z glukozą. Zagniatamy, dosypując cukier puder. Gotową masę możemy barwić barwnikami spożywczymi.
(źródło: kotlet.tv)
Wpisany przez Magdalena Gilewska
środa, 6 lutego 2019