Warsztaty kulinarne STAWIAM NA DRÓB
lista wpisów
23 marca do naszej szkoły zawitał szef kuchni Marcin Budynek z kolejną edycją spotkań gastronomicznych pt. "Stawiam na drób".
Spotkanie, jak to jest w zwyczaju, rozpoczęło się prelekcją, w której uczestniczyli uczniowie klas I - IV kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Wykład poprowadził sam szef wraz z panią Judytą Szymkowiak. Omówiono szczegółowo zagadnienia dotyczące drobiu.
Po teorii rozpoczęła się część praktyczna, w której uczestniczyło 14 uczennic. Pod czujnym okiem szefów Marcina Budynka, Kamila Babkowskiego oraz Angelo Colombo powstawały niesamowite potrawy. Przygotowano pierś z kaczki w sosie porto z kuskusem i szpinakiem maślanym, serca drobiowe na ostro oraz skrzydełka w marynacie chipottle z salsą ananasową i ziołowymi ziemniakami.
Dla wielu uczniów to był debiut, jeśli chodzi o pracę pod czujnym okiem tak wspaniałych kucharzy.
Barbara Szczęsnowicz oraz uczennice II PT
środa, 23 marca 2022