ZSCKR w Sejnach

Warsztaty kulinarne z KOWR
lista wpisów

obrazek

18 stycznia 2019 r. nasi uczniowie podczas warsztatów kulinarnych sporządzali tradycyjne regionalne potrawy na bazie kiszonek. Warsztaty odbyły się pod patronatem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolniczego.

Państwo Sienkiewiczowie z Czarnej Wsi Kościelnej, którzy prowadzą gospodarstwo agroturystyczne, dzielili się z uczniami kl. II i III bloku żywienia swoim doświadczeniem kulinarnym. Wspólnie z uczniami przygotowywali pyszne i zdrowe potrawy, takie jak: tradycyjny barszcz na zakwasie, placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, placki z kwasu chlebowego, jabłko pieczone z miodem z własnej pasieki i napój na bazie syropu z pędów sosny i cytryny. Bazę wszystkich dań stanowiły produkty własnego wyrobu: kiszona kapusta, kwas buraczany, zakwas chlebowy i syrop z pędów sosny.

Młodzież chętnie uczestniczy w tego typu zajęciach. Pozwala im to zdobyć nowe doświadczenia zawodowe.

 

Wpisany przez Iwona Rapczyńska
piątek, 18 stycznia 2019

 

WIĘCEJ ZDJĘĆ