Warsztaty kulinarne z KOWR
lista wpisów
18 stycznia 2019 r. nasi uczniowie podczas warsztatów kulinarnych sporządzali tradycyjne regionalne potrawy na bazie kiszonek. Warsztaty odbyły się pod patronatem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolniczego.
Państwo Sienkiewiczowie z Czarnej Wsi Kościelnej, którzy prowadzą gospodarstwo agroturystyczne, dzielili się z uczniami kl. II i III bloku żywienia swoim doświadczeniem kulinarnym. Wspólnie z uczniami przygotowywali pyszne i zdrowe potrawy, takie jak: tradycyjny barszcz na zakwasie, placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, placki z kwasu chlebowego, jabłko pieczone z miodem z własnej pasieki i napój na bazie syropu z pędów sosny i cytryny. Bazę wszystkich dań stanowiły produkty własnego wyrobu: kiszona kapusta, kwas buraczany, zakwas chlebowy i syrop z pędów sosny.
Młodzież chętnie uczestniczy w tego typu zajęciach. Pozwala im to zdobyć nowe doświadczenia zawodowe.
Wpisany przez Iwona Rapczyńska
piątek, 18 stycznia 2019