Warsztaty kulinarne z szefem Budynkiem
lista wpisów
9 października młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych miała wyjątkową okazję uczestniczyć w prelekcji na temat „Wybieram WIEPRZOWINĘ”, którą poprowadził sam szef Marcin Budynek, jeden z wielu autorytetów gastronomii w Polsce.
Szef Budynek omówił jakość polskiego mięsa wieprzowego, pojawił się również krótki instruktaż z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. W drugiej części wykładu pani Judyta Szymkowiak zwróciła uwagę na wartość odżywczą wieprzowiny.
Po części teoretycznej 16 szczęśliwców miało możliwość gotowania pod czujnym okiem szefa Marcina Budynka oraz szefów Kamila Babkowskiego i Angelo Colombo.
Uczniowie poznali najnowsze techniki gotowania, marynowania i obróbki wieprzowiny, kompozycje smakowe oraz aranżację potraw, włącznie z wykorzystaniem nowoczesnej metody obróbki – sous vide. Efektem końcowym były potrawy przygotowane przez uczniów: żeberka w BBQ, schab grillowany sous vide / koptyka z dyni / ragoût grzybowe, kofta wieprzowa na podpłomyku z sałatką, polędwiczka wieprzowa z pęczotto grzybowym.
Pomysłodawcą i koordynatorem projektu był Związek „Polskie Mięso”, przy współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka.
Wpisany przez Barbara Szczęsnowicz
wtorek, 9 października 2018