ZSCKR w Sejnach

Warsztaty z mistrzem Robertem Sową
lista wpisów

obrazek

12 grudnia w naszej szkole miało miejsce niecodzienne wydarzenie. Odwiedził nas autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej - sam mistrz Robert Sowa.

Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu na temat sztuki gotowania. Następnie pan Robert Sowa wraz z ekipą przy udziale naszej wspaniałej młodzieży uczącej się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przystąpili do zajęć warsztatowych, których celem było przygotowanie trzech wyśmienitych potraw: zupy hiszpańskiej z kiełbasą chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, aromatycznych piersi kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz wieńczącego wszystko słodkiego deseru - kardamonowego torciku z kremem waniliowym i owocami.

Trzeba było być i widzieć, co się działo i jak wybornie smakowało :)

Mistrz Robert Sowa osobiście koordynował pracę naszych młodych adeptów sztuki kulinarnej, udzielając im cennych wskazówek i porad. Na wykonanie zadania młodzież miała 45 minut (!), bo takim czasem dysponuje kuchnia, by wydać lunch biznesowy. Nie da się ukryć, że pod takim nadzorem i z taką młodzieżą wszystko przebiegało sprawnie i udało się wydać przygotowane pyszności do degustacji. Do dziś w naszej szkole unosi się duch ciepłej, pozytywnej kulinarnej aury, którą z pewnością pozostawił pan Sowa ze swoją ekipą.

Jeżeli znamy produkt, który jest najwyższej jakości, połączymy go z pasją i okrasimy sercem - to z pewnością musi się udać!

Wszystkim, którzy wzięli udział w warsztatach kulinarnych "Przygotowanie do kariery" serdecznie dziękujemy. Pozdrawiamy mistrza Roberta Sowę i jego ekipę. Nie żegnamy się, a raczej mówimy "do miłego zobaczenia".

 

Wpisany przez Małgorzata Krajewska
środa, 12 grudnia 2018

WIĘCEJ ZDJĘĆ