Wiosenny obiad z pokrzywą
lista wpisów
23 maja w ZSCKR w Oleszycach odbył się finał konkursu „Wiosenny obiad z pokrzywą”.
Zawody przebiegały w dwóch etapach. Pierwszym krokiem było przygotowanie dania i przesłanie do organizatora dokumentacji fotograficznej składającej się z 3 zdjęć, które przedstawiały proces powstawania dania wraz z widocznymi uczestnikami konkursu, gotową potrawę oraz uczestników konkursu z gotową potrawą. Na talerzu miały pojawić się mięso lub ryba oraz dodatek skrobiowy i warzywny.
Organizatorzy przyjęli następujące kryteria oceny:
- zgodność z tematyką konkursu,
- zdrowotność i odżywczość dania,
- ocena wizualna potrawy,
- oryginalność i pomysłowość,
- wykorzystanie różnych technik kulinarnych,
- wygląd i dekoracja potrawy.
Do konkursu zgłosiło się 16 szkół, spośród których tylko 6 zostało zaproszonych do części finałowej. Naszą szkołę reprezentowały Julia Bykowska i Joanna Janculewicz z klasy III PT, które przygotowywały się do rywalizacji pod czujnym okiem pani Barbary Szczęsnowicz. Dziewczęta w konkursie przygotowały pierś z kaczki z kopytkami, pesto pokrzywowym, sosem berneńskim i carpaccio z buraka.
Potrawy sporządzone przez uczestników konkursu oceniane były przez ludzi związanych z branżą gastronomiczną - restauratorów i profesjonalnych szefów kuchni. Z dumą informujemy, że nasze dziewczyny zajęły II miejsce!
Gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów!!!!
Barbara Szczęsnowicz
wtorek, 23 maja 2023