Wygrany staż u Karola Okrasy
lista wpisów
W piątek 25 marca w Podlaskiej Akademii Kulinarnej odbył się finał III edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą”. Z dumą informujemy, że nasze uczennice Zuzanna Nalewajek i Julia Bykowska (kl. II PT) przy wsparciu opiekuna - pani Anny Kaźmierczak - zajęły II miejsce.
Kubki smakowe jurorów podbiła przede wszystkim tartaletka z jabłkiem i bezą włoską.
- Tartaletka była znakomita - przyznał Karol Okrasa, przewodniczący jury.
W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 13 zespołów z regionu podlaskiego, złożonych z uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Zadaniem każdej z grup było przygotowanie dań według menu konkursowego. Główną ocenianą potrawą była autorska babka ziemniaczana. Oprócz babki należało przygotować jeszcze przystawkę lub zupę oraz deser.
- Konkurs ma za zadanie wyłonienie młodego adepta sztuki kulinarnej, który rozumie doskonale, co znaczy lokalność i kultura stołu. Chcemy pokazać, jak piękne kulinarne perły posiada ten region. Jak znakomitą, opartą przede wszystkim na lokalnych produktach kuchnię, ma Podlasie - mówił Okrasa.
Oceniane były walory smakowe, estetyka i sposób podania potrawy, wykorzystanie lokalnych produktów użytych do przygotowania dań oraz udział produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Główną nagrodą w konkursie jest staż w restauracji „Platter” Karola Okrasy w Warszawie. W tym roku odbędą go laureaci trzech najwyższych lokat.
Anna Kaźmierczak
poniedziałek, 28 marca 2022